Om yoga

Om Yoga

Om Yoga


Yoga har sitt ursprung i Indien och är ett av världens äldsta system för hälsa och personlig utveckling. Yoga är en samling redskap som kan kombineras på olika sätt beroende på personliga förutsättningar, behov och livssituation. De kanske mest använda redskapen är:


Kroppsrörelser

Med hjälp av kroppsrörelser (asana) tränar vi styrka, smidighet, balans och fokus. Rörelserna kan göras dynamiskt eller statiskt, i korta eller längre serier (vinyasas ) och koordineras med ett lugnt, medvetet andetag. Såväl muskler, leder som inre organ och andetagets kvalitet påverkas. Exempelvis hjälper det att förbättra matsmältningen, hormonbalansen och stärker nervsystemet.


Medveten Andning

I alla rörelser strävar vi efter att koordinera rörelse och andetag. Att hitta ett medvetet andetag (pranayama) och lära sig att lyssna in och använda sitt andetag på olika sätt kan hjälpa oss i många situationer i vardagen. Det är ett effektivt sätt att antingen gå ner i varv och slappna av eller att öka energinivån i kroppen, beroende på vad vi behöver just då.


Meditation 

Målet med meditation (dhyana) och yoga som helhet är att uppnå ett stilla sinne. Genom ett stilla sinne kan vi uppleva oss själva och omvärlden med större klarhet. Sätten att utöva meditation varierar, det kan t.e.x. vara stilla reflektion eller meditation i rörelse. Genom meditation kan vi lära oss nya förhållningssätt till oss själva eller världen omkring oss.


Även andra av yogans redskap som t.e.x. ljud (mantra), visualisering (bhavana), symboliska gester (mudra/nyasa) och yogans filosofi (yoga sutra) vävs ofta in i lektionerna.


Alla kan utöva yoga

Det behövs inga förkunskaper eller fysiska förutsättningar för att börja med yoga. Alla som önskar kan utöva yoga i någon form. Vi anpassar så långt det är möjligt efter individuella förutsättningar även i grupplektioner

Behöver du hjälp att välj kurs?